Ryzlink Vlašský
Jeho původ není znám, ale je tradiční moravskou odrůdou. Dozrává později, pozdní sběry a výběry jsou vhodné do archivu. Má světlou žlutozelenou barvu, neutrální mírně květinovou vůni, jemnou nevtíravou chuť s výraznou kyselinkou. Je vhodné k předkrmům a fádnější úpravě jídel a vynikající do vinného střiku. Je častým základem pro cuvée šumivých vín. Doporučujeme hlavně znojemskou a mikulovskou oblast.
Ryzlink Rýnský
Pochází z Porýní. Dává vysoce jakostní víno žlutozelené až zlatavé barvy, slabě muškátové, někdy i lipové vůně s jemnou kořenitou a harmonickou chutí a výraznější, avšak jemnou kyselinkou. Zejména pozdní sběry a výběry, které jsou mimořádně vhodné k delšímu zrání jsou právem označovány jako "král vín a víno králů". Doporučujeme k předkrmům, bílým masům a sladší výběry i k dezertům. Nejlepší bzenecká, znojemská, mutěnická a žernosecká oblast.
Müller Thurgau
Dnes nejvíce rozšířená odrůda u nás. Vyšlechtěna byla ve Švýcarsku z různých klonů Ryzlinku rýnského nebo podle posledních poznatků křížením s Chrupkou bílou. Víno má zelenkavě žlutou barvu, typický muškátový až kopřivově broskvový buket s nižší kyselinkou. Lehčí harmonické a pitelné víno je vhodné k předkrmům, bílým sýrům i přátelskému posezení. Doporučujeme Znojemsko, Uherskohradišťsko a české oblasti.
Neuburské
Pochází z Dolního Rakouska. Má zelenkavou až žlutavou barvu, jemná vůně s nádechem kouře může zráním přejít k ovocné, plnou chuť s nižší kyselinou. Z dobrých ročníků dává vynikající archivní vína. Doporučujeme k bílým sýrům a méně kořeněným masům.
Veltlínské Zelené
Velmi rozšířená odrůda dává vína ve stolní jakosti i vysoce kvalitní. Barva je světle zelená až zlatavá, z některých půd až medově lipová vůně, v chuti s příjemnou hořčinkou. Je to svěží víno z pozdních sběrů vhodné do archivu. Možno doporučit při jemnější úpravě mas, výborné do vinného střiku.
Sylvánské Zelené
Přišlo k nám pravděpodobně z Rakouska, není příliš rozšířené. Je zelenavé barvy s výraznou "trávovinkou" v buketu. Při zrání na láhvi dosahuje plně extraktivní harmonické chuti vhodné pro společenské události. Možno doporučit k jemnější úpravě masa a pro "delší pití".
Rulandské Bílé
Bylo k nám dovezeno cisterciáky z Burgundska. Má zelenožlutou barvu, delším zráním až zlatou s typickou květnatou vůní. Jako mladé má výraznější kyselinku, stářím získává plnou extraktivní harmonickou chuť, v kabinetní nebo pozdně sběrové jakosti je to špičkové víno zejména z teplejších oblastí. Je vhodné k plísňovým sýrům, většině mas, vyzrálé může být i k divočině.
Rulandské Šedé
Burgundská odrůda vzniklá pupenovou mutací z burgundského modrého. Vína jsou zlatavé barvy typické chlebnaté vůně a chuti. Má nižší obsah kyselin a po delším zrání může mít až koňakovou příchuť. Zvláště ve výběrové jakosti po delším zrání dosahuje mimořádně plné a jemné chuti s vyšším zbytkovým cukrem. Je vhodné jako suché k drůbeži, jako sladší k dezertům.
Chardonnay
Stará francouzská odrůda. Zlatožlutá barva, výrazná květnatá vůně, plná kořenitá a velmi osobitá chuť s kyselinkou, velmi vhodné na archivování. V predikátní jakosti jde o špičková vína. Mladší štíhlejší vína lze doporučit k mořským živočichům a bílým plísňovým sýrům, tělnatější predikáty k méně výrazným úpravám masa i zvěřiny.
Sauvignon
Odrůda původem z oblasti Bordeaux. Barva světle zelená až zelenožlutá, vůně podle polohy po kopřivách, broskvích nebo i černém rybízu, což se projevuji i v chuti. Zráním na lahvi získává plnost, jemnost a harmoničnost zvláště u pozdních sběrů. Vhodné k předkrmům, rybám a drůbeži s výraznější úpravou. Daří se zejména na Znojemsku.
Muškát Moravský
Byl vyšlechtěn v Polešovicích na Moravě křížením Muškát Ottonel a Prachttraube. Víno je lehčího typu, světle žluté barvy, výrazně aromatické, přičemž jeho tóny se liší podle typu a původu. Suché víno doporučujeme např. k jemným paštikám, sladší k dezertům.
Tramín Červený
Jeho původ se uvádí v oblasti Říma nebo Tyrolska. Víno je zlatožluté barvy s typickou silnou těžší vůní, charakteristickou kořeněnou chutí a nižší kyselinou. Hlavně pozdní sběry a starší vína se zbytkovým cukrem jsou pro vysokou aromatičnost vhodná i jako aperitiv a k sladkým dezertům a oblíbená ženami.
Irsay Oliver
Odrůda vyšlechtěná v Maďarsku křížením Čabaňské perly a Bratislavského bílého dává víno zlatožluté barvy s typickou silnou vůní a plnou chutí. Připomíná muškát, ale charakterem a obsahem kyselin je při pití příjemnější. Je často používáno k aromatizaci známkových vín.
Pálava
Vyšlechtěno v Perné na Moravě křížením Tramínu s Müller Thurgau. Víno je žlutozelené barvy s intenzivní až tramínovou vůní připomínající vanilku, v chuti plné, lahodné a harmonické v výrazným "kořínkem" a kyselinkou.
Aurelius
Odrůda vznikla v Perné z Ryzlinku rýnského a Neuburského. Zelenkavá až zlatá barva, vůně připomíná Ryzlink. V chuti je velmi jemné, harmonické, plné s obsahem zbytkového cukru, po delším zrání vysoce kvalitní. Vhodné pro mimořádné příležitosti.
Děvín
Odrůda vyšlechtěná křížením Tramínu a Veltlínského dává příjemné aromatické víno s nižší kyselinkou a vyšším obsahem zbytkového cukru zvláště ve výběrech. Ochutnejte k sladkému dezertu.